Bogácsi gyógyvíz

Gyógyvíz

A bogácsi gyógyvíz ásványianyag-tartalma szerint kalcium magnézium hidrogén- karbonátos. Fő biológiai hatóanyaga alapján a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. A kénes gyógyvizek különösen erős ingert jelentenek az emberi szervezetre. A kén beépül az ízületi porcba, belélegezve a koszorúereket tágítja, egészséges emberben kedvező hatást fejt ki az érszűkület megelőzésében, sőt, a beépült kén a koleszterin lerakódását is megakadályozza.

A fürdőzés egyidős az emberi civilizációval. Az utóbbi évtizedekben világszerte megnőtt a kereslet az ún. szelíd gyógymódok, a természetben rejlő gyógyítási lehetőségek kihasználása iránt. A gyógyforrások, termálvizek adottságait az ember évszázadok óta ismeri és használja. Régészeti leletek tanúsága szerint hazánk némely termálvíz forrására már a rómaiak is rátaláltak, és éltek is azok jótékony hatásával. 2001. június hónapban az Országos Gyógyfürdő Igazgatóság a községünkben található termálvizet gyógyvízé minősítette.

A föld mélyéből feltörő vizek gyógyhatása főként attól függ, hogy milyen kémiai alkotóelemek – kőzetekből kioldott sók, ásványi anyagok, elnyelt gázok találhatók bennük, és ezek milyen hatással vannak egymásra, valamint az emberi szervezetre.

A Bogácson található gyógyvíz ásványi anyagtartalma szerint kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, fő biológiai hatóanyag alapján pedig a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik.

Egy Caesar korabeli gyógyító így ír a kénes gyógyvizekről: a kénes gyógyvizek úgy állítják helyre testi-lelki egészségünket, hogy hevítik a szervezetben lerakódott káros anyagokat, majd a testből kiűzik azokat. A megfigyelés még ma is megállja a helyét a gyógyításban. A kén átdiffundálva a kültakarón, beépül az ízületi porcba. Belélegezve a koszorús ereket tágítja, egészséges emberekben kedvező hatást fejt ki az érszűkület megelőzésében, hiszen az erek falába beépült kén a koleszterin lerakodását megakadályozza. Enyhén baktériumölő hatású. A vér húgysavszintjét csökkenti, s így a közvényes rohamok aktiválása csökken. A bőr a legnagyobb immunszervünk, kimutatták a kénes gyógyvizek kedvező immunrendszeri erősítő hatását. Indirekt módon a kötőszöveti enzimeken keresztül pozitív irányba hangolja az anyagcserét. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a bőrön át való felszívódása alapján csontritkulásban kedvező hatású lehet. Kitűnően alkalmas izomfájdalmak, izomgörcsök oldására, az ízületi merevség csökkentésére. Hatásos krónikus gyulladásos mozgásszervi kórképek nyugalmi szakaszában. Bőrgyógyászati megbetegedések közül jó hatású enyhe psoriasis vagy seborhea eseteiben. Kedvező a hatása a nőgyógyászati idült gyulladásos megbetegedésekben, a gyulladásos izzadmány felszívódásának elősegítésével. A víz a természet ereje testi és lelki egészségünk kulcsa. Használjuk ki a lehetőségeket és gyógyuljunk szelíd módon.

Gyógyvíz

A bogácsi gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek gyógyulását, de törések utókezelésénél is hasznos. Kiválóan alkalmazható nőgyógyászati, prosztata-, epe- és májbetegségeknél, gyomorhurut esetében. A hidrogén-karbonátos pára fürdés közbeni belégzése inhalációs úton fejt ki jótékony hatást a légcsőhurutok minden formájánál.

A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a bőrön át való felszívódás nyomán pedig a csontritkulásban szenvedő betegeknél is hasznos lehet.

Bőrlazító, oldó hatásánál fogva a bőrbetegségek több alakjánál nagyszerűen hasznosítható. Így pikkelysömörnél, krónikus ekcémánál, főleg az öregkori bőrsorvadás okozta káros bőrelváltozásoknál. Különféle bőrelváltozásoknál tanácsos a testfelület ismételt beolajozása.

A bogácsi gyógyvíz ivókúrára is kiválóan alkalmas: hosszabb időn át, 2-3-4 deciliterenként fogyasztva krónikus gyomorhurutnál, székrekedésnél, epe- és májbetegségeknél, azok sokféle formájánál. Nyálkaoldó, enyhe hashajtó és savlekötő.

Fog- és szájápolásra is hatásosan alkalmazható, mert lúgos, így a fogkövet oldja és a foghús gyulladását gyógyítja.

Ellenjavallatok:

  • szívbetegeknek infarktus után három hónapig
  • 180/120 Hgmm feletti magas vérnyomásnál
  • ízületi és ideggyulladás ideje alatt
  • lázas állapot
  • tuberkolózis, fertőző betegségek
  • terhesség
  • daganatos betegségek, elmebetegség
  • epilepszia
  • a bőr gyulladásos elváltozása esetén

A termálvíz összetétele:

Kálium K+ 5,00 mg
Nátrium Na+ 33,00 mg
Ammónium NH4+ 0,46 mg
Kalcium Ca2+ 83,00 mg
Magnézium MG2+ 24,00 mg
Vas Fe2+ 0,17 mg
Klorid Cl 23,00 mg
Bromid Br 0,06 mg
Jodid J 0,03 mg
Szulfát SO42 10,00 mg
Szulfid S2 4,00 mg
Hidrogénkarbonát HCO3 433,00 mg
Metaborsav HBO2 2,60 mg
Metakovasav H2SiO3 50,00 mg
Szabad szénsav CO2 173,00 mg
Kötött szénsav CO2 156,00 mg